niedziela, 20 października 2019

Kamila Ryszkowska "Magiczne jedzenie czyli strawa dla Ciała i dla Ducha"


Kolejna praca Kamili Ryszkowskiej poświęcona jest zagadnieniu jedzenia. Na piedestale pojawiają się tym razem jajka, jabłka, ziemniaki, dynia oraz zboża. 

Ślinka cieknie na samą myśl! 

Autorka przytacza ogólne informacje o danym spożywczym artykule, by następnie przez jego symbolikę w wielu kulturach przejść do zastosowania we wróżbach, medycynie ludowej i ... na stole. Ostatni rozdział poświęcony jest znaczeniu potraw w symbolice koła roku stosowanym przez eklektycznych wiccan. 


Książka stanowi zbiór ciekawostek z zakresu wiedzy o danym pokarmie. Dużo o ich pochodzeniu, zastosowaniu w magii minionych epok. Bardzo przypadły mi do gustu odniesienia do religii naszych przodków. Zgadzam się również z interpretacją autorki co do wykorzystywania jajek podczas obrzędów zaduszkowych jakoby miały one mieć związek z reinkarnacją. Nie wiedziałem też, że rozmaite odmiany dyni były znane na naszym kontynencie jeszcze za czasów przed odkryciem Ameryki. Duża ilość wciągających informacji przyciąga uwagę, Ryszkowska starannie dobrała te najbardziej znaczące i przekonujące miłośników tematu ezoteryki co do silnego wpływu pogaństwa na naszą kulturę. Podobnie jak i mądrości ludowej, która przechowała wiele sekretów odkrywanych obecnie na nowo. 

Może z jednym argumentem się nie zgodzę. Myślę, że powrót do dawnych praktyk związanych z wykorzystaniem ziół wynika z tego, że obecnie wiele produktów kupowanych w sklepach jest skażonych chemią. Ludzie mniej ryzykują korzystając z naturalnych roślin, dbając o inne aspekty zdrowia. 

Dobra lektura na raptem dwie godziny. Gorąco polecam!

A teraz idę jeść! Czytanie o artykułach spożywczych na wszelki sposób potrafi pobudzić apetyt!